Lee Filters

"Inspiring professionals"

Jeremy Walker

Ontmoet Jeremy Walker, LEE Master of Photography, die in deze video het verhaal vertelt achter drie van zijn beste opnames.
Interview door Ailsa McWinnie.

Mark Bauer

In deze video demonstreert landschapsfotograaf Mark Bauer de verschillende kleureffecten die kunnen gecreëerd worden met de volgende filtersets :

  • Sunrise set
  • Sunset set
  • Coral set
  • Mist graduated & Mist stripe

Het Lee filtersysteem

Het Lee filtersysteem is zo veelzijdig dat het op elke camera of lens kan gebruikt worden. Gebruikt u nu een kleinbeeld, middenformaat of technische camera, u kan altijd profiteren van de vele voordelen die het systeem biedt.

LEE100

Het LEE100 systeem is het meest ingeburgerde systeem.  Met lensadapterringen van 49 tot 95mm is het het meest veelzijdige systeem voor zowel DSLR camera’s als middenformaat high-end systemen.
Nadat de juiste lensadapter geplaatst is, wordt de Lee filterhouder hierop vastgeklikt waarin tot 3 filters kunnen geplaatst worden.

Lee85 system

Het Lee85 systeem heeft een aantal kenmerken en features die gelijkaardig zijn aan het LEE100systeem maar in een compactere behuizing. Ideaal voor systeemcamera’s.
Het LEE85 systeem is geschikt voor lenzen met een maximum diameter van 72mm. De filterhouder wordt op de leesadapter geklikt met een eenvoudig veermechanisme. Dit mechanisme kan geblokkeerd worden zodat de filterhouder tijdens het fotograferen niet accidenteel van de lens los komt.
De filterhouder kan uitgerust worden met een, twee of drie filtergeleiders die via een handig klikmechanisme kunnen ge(de)monteert worden. Optioneel kan de LEE85 polarisatiefilter vooraan op de filterhouder gemonteerd worden. De polarisatiefilter kan onafhankelijk van de andere filters gepositioneerd worden voor een optimale polarisatie van het licht.
Lee85 is beschikbaar in verschillende sets, gaande van eenvoudige starterssets tot volledige ‘all inclusive’ professionele sets.

Het LEE SW150 mark II systeem

Het LEE SW150 mark II systeem zorgt er voor dat u ook camerafilters kan gebruiken op ultra-groothoeken.
Landschapsfotografen gebruiken quasi dagelijks extreme groothoeken. Maar door de specifieke lensbouw was het bijna onmogelijk om filters te gebruiken op deze lenzen.
De SW150 mk II biedt hier de oplossing. Hij is beschikbaar voor meerdere merken / lenzen, en is ook compatibel met de big / little stopper en de polarisatiefilters.
Het systeem bestaat uit een ring die vast op de lens gemonteerd wordt. Hierop wordt dan de SW150 mark II filterhouder geplaatst die zoals steeds vrij kan ronddraaien.

Volgende ringen zijn beschikbaar :
– SW150 adapter Nikon 14mm f2.8 D AF ED
– SW150 adapter Nikon Nikkor 19mm f/4E ED tilt/shift
– SW150 adapter Nikon AF-S Nikkor 14-24mm f2.8G ED
– SW150 adapter Sigma 20mm f1.4 HSM Art
– SW150 adapter Sigma 12-24mm f4.5-5.6 DG HSM II
– SW150 adapter Sigma 12-24mm f4 ART
– SW150 adapter Tokina AT-X 16-28mm f2.8 PRO FX
– SW150 adapter Tamron 15-30mm f2.8 SP Di VC USD
– SW150 adapter Canon EF 14mm f2.8 L II USM
– SW150 adapter Canon EF 11-24mm f4L USM
– SW150 adapter Olympus M.Zuiko ED 7-14mm f2.8 Pro
– SW150 adapter Samyang 14mm f2.8 ED AS IF UMC

Joe Cornish geeft in een verklarende video een volledig overzicht van het Lee SW150 systeem met een demonstratie van de belangrijkste filters.  Via dezelfde link vindt u ook een demonstratie van het SW150 systeem door Mark Bauer.

IR ND filters

Na twee jaar van ontwikkeling betekenen de ProGlass filters een nieuwe standaard in high-end neutrale grijsfilters.  Oorspronkelijk ontwikkeld voor de filmindustrie om te voldoen aan de hoge eisen van de cineasten. Ondertussen zijn ze gekend als de hoogst mogelijke kwaliteit grijsfilters die vandaag beschikbaar zijn.

Wat maakt deze filters zo bijzonder ? Eerst en vooral zijn ze volledig neutraal. Zodoende zijn alle ongewenste kleurverschuivingen een probleem uit het verleden ! Bovendien blokkeren deze filters ook IR en UV stralen waardoor beelden scherp en pittig maar voornamelijk perfect nauwkeurig en kleurgetrouw zijn.

Geproduceerd uit 2mm glas, de ProGlass IRND filters zijn beschikbaar in 0.6ND (2 stops), 0.9ND (3 stops), 1.2ND (4 stops), 1.8ND (6 stops), 3ND (10 stops) en 4.5ND (15 stops), zodat ze voor elke toepassing inzetbaar zijn, van een subtiele correctie tot extreem lange belichtingstijden.

De IRND filters zijn beschikbaar voor het Seven5, 100mm en SW150 systeem.

Big Stopper

Lange belichtingstijden reproduceren tijd en beweging op zo’n specifieke manier waardoor beelden ontstaan vol sfeer en intrige.
Hiervoor zijn de Big stopper en de Little stopper uitermate geschikt.
De Big Stopper verlengt uw belichting met 10 stops waardoor u een langere belichtingstijd en/of een grotere diafragmaopening krijgt. Doordat er rondom de filter een volledige schuimrubberen rand is, wordt de filter volledig lichtdicht afgesloten om eventueel strooilicht te vermijden.
De Little Stopper is een 6-stops grijsfilter, ideaal voor het gebruik bij lichte duisternis, zoals zonsop- of ondergang. Bij een normale belichting van bv. 1/8 f/16 verkrijgt u met de little stopper een belichting van 8 sec f/16. Zo blijft er detail behouden in bewegende partijen terwijl er toch een gevoel blijft van tijdsverloop.

Resin Filters

Lee heeft diverse resin filtersets 10x15cm voor uitgebreide creatieve toepassingen.
Een veelgebruikte filterset is de ND graduated filterset, gegradueerde grijsfilters in één, twee of drie stops (ND 0.3 – 0.6 of 0.9). Het mooie van de ND graduated filters is dat ze de mogelijkheid bieden om de belichting in één deel van de opname te verlagen, terwijl de rest van het beeld onaangetast blijft. ND graduated filters worden meestal gebruikt wanneer de lucht veel helderder is dan de voorgrond. Door de ND graduated filter voor het heldere deel te plaatsen, wordt detail behouden en verkrijgt men een beter uitgebalanceerd resultaat met perfecte doortekening in zowel lichte als donkere partijen.

De Neutral Density Graduated filters bestaan in verschillende uitvoeringen :
Soft Grad filters hebben een zeer zacht verloop tussen gefilterde en ongefilterde zones.  Hierdoor zijn deze filters ideaal wanneer er geen duidelijke overgang is tussen de voorgrond en heldere (lucht)partijen.
Medium Grad filters zijn dan weer geschikt voor opnames waarbij bepaalde elementen van de voorgrond in de heldere luchtpartijen penetreren.  Dit kunnen bv. daken van gebouwen zijn of bergtoppen.  De natuurlijke overgang tussen gecoate en niet-gecoate delen van de filter zorgt ervoor dat de lucht kan gefilterd worden met een minimale invloed op de voorgrond.
Hard Grad filters worden voornamelijk gebruikt bij een duidelijke horizon of een mooie overgang tussen landschap en lucht.  De filter heeft nagenoeg geen invloed op de voorgrond.
De Very Hard Grad filters zijn perfect voor scènes zoals landschappen waarbij een duidelijk afgelijnde horizon aanwezig is.  De overgang tussen de gecoate en heldere zones van de filter is extreem scherp waardoor een zeer exacte overgang tussen gefilterde en ongefilterde delen van de opname bereikt wordt.

Lee Polarisatie

Wanneer licht op een glad, blinkend oppervlak valt, resulteert dit in ongewenste schitteringen met hoge contrasten die moeilijk te beheersen zijn. Een polarisatiefilter vermijdt deze schitteringen, verwijdert storende reflecties en zorgt voor meer gesatureerde kleuren.
Polarisatiefilters zijn zowel beschikbaar in lineaire als circulaire polarisatie en bestaan in verschillende uitvoeringen :

De 105mm polarisatiefilter wordt op de filterhouder gemonteerd via een spediale ring. Hierdoor kan de filter onafhankelijk van de andere filters in de filterhouder geroteerd worden. Dit maakt deze filter uitermate geschikt voor landschapsfotografie waar meestal een combinatie van graduated filters en de polarisatiefilter vereist is.

De 10x10cm polarisatiefilter wordt rechtstreeks in de filterhouder geschoven en kan dan geroteerd worden tot het gewenste effect bereikt is. Deze filter wordt voornamelijk in de studio gebruikt.

Lamp Filters

Bent u die eentonige monochrome achtergrond moe ? Met de Lee polyester lampfilters kan u oneindig veel creatieve efffecten toepassen.
Colormagic kit
Met “slechts” 12 filter 25x30cm kan u meer dan 50 verschillende achtergrondkleuren creëren.
Propack
Deze kit bevat 23 verschillende filters 53x61cm : Vijftien filters voor creatieve kleureffecten. Verder vindt u in dit pack vier kleurcorrectiefilters, twee neutral density filters en twee lichtdiffusors.

Lee GO PRO

Het Lee BUG systeem voor GoPro gebruikers geeft de fotografen een nog grotere creatieve vrijheid en controle d.m.v. een stevige filterhouder en een gamma optisch hoogwaardige filters.
Het systeem is ontwikkeld voor de GoPro Hero3 en Hero3+ toestellen en is beschikbaar in diverse kits.

Lee Bug Action kit : filterhouder, ND grad 0.9 en polarisatiefilter
De 3-stops ND grad grijsfilter zorgt voor detail in de luchtpartijen zonder dat de hoge lichten uitbranden.
De polarisatiefilter is voornamelijk geschikt bij het fotograferen van sneeuwpartijen of wateroppervlakken. Hij vermindert storende reflecties en verhoogt het contrast en saturatie.

Lee Bug Underwater kit : filterhouder, green & blue water filter
De “blue water” filter is geschikt voor tropisch of helder water tot op 18m diepte en resulteert in meer natuurgetouwe kleuren.
De “green water” filter is voor groenachtig water of zeewater. Het verbetert de kleuren en contrast tot op 18m diepte.